You are currently viewing Vonkajšie rolety
Vonkajšie rolety

Vonkajšie rolety

  • Post category:Tips
  • Reading time:5 mins read

Vonkajšie rolety sú riešením, ktoré využíva čoraz viac slovenských domácností. Ich výhoda nie je len v tienení, ale aj úspore energií a poskytnutí absolútneho súkromia. V lete si s nimi môžete miestnosť na 100% zatieniť, čím v interiéri nebude také teplo (ušetríte aj na klimatizácii). A v zime zase rolety znížia energie potrebné na vykurovanie, pretože teplo nebude unikať cez okná. Veľmi dôležité je zvoliť ten pravý model roliet, aby ste ich pozitívne účinky maximalizovali. Inštalácia niektorých modelov si totiž vyžaduje aby boli zahrnuté už v prvotnom projekte budovy. Dnes sa spolu pozrieme na tie najlepšie typy vonkajších roliet.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Sieťky na okná, Rolety,

Tieniace plachty

Vonkajšie screenové rolety

Tieto vonkajšie zatemňovacie rolety sú vyrobené z odolnej látky, ktorá je upevnená v špeciálnej vodiacej lište, ktorá obsahuje napínací mechanizmus. Vďaka tomuto systému odolajú aj silnému vetru. Všetky vodiace komponenty sú vyrobené z extrudovaného hliníka, a teda odolné voči dažďu, mrazu aj snehu. Screenová látka nemusí byť len čierna, dá sa vybrať z pestrej ponuky farieb.

Screenové rolety sa jednoucho ovládajú , a to dvomi spôsobmi. Prvý je manuálny, pomocou kľuky, a druhý je motorický s využitím diaľkového ovládača. Okrem toho si môžete vybrať aj farebnosť vodiacej lišty a jej prevedenie (lesklé, matné a podobne). Farebnosť a celkový dizajn screenových roliet si môžete prispôsobiť na mieru fasády domu. Tak isto aj rozmery, tieto rolety sa dodávajú aj vo väčších rozmeroch (až 5 x 6 metrov).

Vonkajšie rolety

Hliníkové vonkajšie rolety

Toto je ten najčastejší typ roliet, z akými sa u nás stretnete v exteriéri. Vedeli ste, že tieto slúžia aj ako bezpečnostné rolety? Presne tak, pri plnom zatiahnutí je veľmi ťažké rozbiť okno a dostať sa do interiéru. Ideálne ak idete napríklad na dovolenku, zabijete tak dve muchy jednou ranou. Interiér domu sa vám nebude prehrievať, a zlodeji sa cez zatiahnutú hliníkovú roletu do vnútra domu cez okno nedostanú. Poskytujú skvelú tepelnoizolačnú a protihlukovú bariéru.

Vzhľadom sa hodia na každý typ stavby, moderné aj tie historické. Najľahšie sa inštalujú samozrejme do novostavieb, ale viete ich namontovať aj na už existujúce stavby. Ako ovládací systém sa používa šnúra a elektromotor. Klasickými farbami býva čierna, šedá, biela a hnedá, avšak u predajcov viete nájsť aj iné farby. Niektoré vonkajšie hliníkové rolety majú dokonca vstavanú sieťku proti hmyzu, ktorú možno ovládať nezávisle od rolety.

AK MÁTE ZÁUJEM O VONKAJŠIE ROLETY, NEVÁHAJTE SA POZRIEŤ NA STRÁNKU BEZHMYZU.SK

Plastové vonkajšie rolety

Ako správne tušíte, jedná sa o najekonomickejšiu variantu vonkajších roliet, ktorá ale nemusí byť taká odolná a trvácna ako iné riešenia. Ak chcete mať doma rýchlo rolety bez vŕtania, môžete zvoliť tie plastové. Aj keď patria medzi lacnejšie materiály, nič im to neuberá na účinnosti. Vaše okná zatemnia tak ako iné, a tiež izolujú hluk z vonku. Ovládajú sa pomocou šnúry z interiéru, pričom plastové lamely sa pohybujú vo vodiacich lištách a v hornej časti sa rolujú do predokenného boxu.

Plastové rolety môžete použiť aj ako rolety na altánok, ak v ňom trávite veľa času, a v prípade zlého počasia len rolety zrolujete a dnu sa nedostane vietor ani dážď. Ich nevýhodou môže byť to, že je nemožné regulovať stupeň osvetlenia. Taktiež, plastové komponenty môžu časom začať černieť. Avšak ak hľadáte rýchle, ekonomické výhodné a spoľahlivé riešenie, pričom estetická stránka nie je prvoradá, plastové rolety sú pre vás vhodné.