Odborníci, lekári či výživoví poradcovia sa sporia, či je pre nás mäso skutočne nevyhnutné, alebo by sme ho nemali konzumovať vôbec. Nech je ako chce, faktom zostáva, že mäso je dôležitým zdrojom bielkovín a vitamínov ako napríklad B12, a minerálov ako železo či zinok. V našej kultúre má mäso nezastupiteľné miesto, a mnoho klasických receptov sa bez neho nezaobíde. Kľúčom k úspechu a skvelej chuti mäsa je jeho príprava, ale aj pôvod mäsa. Najkvalitnejšie mäso pochádza z domáceho lokálneho chovu, spoznáte ho aj podľa čerstvosti.
Kuracie mäso
Kuracie mäso je veľmi obľúbené aj medzi športovcami, a ľuďmi, ktorí sa zdravo stravujú. Zjedia ho aj deti, ktoré inak mäso neobľubujú. Kuracie mäso viete upraviť na mnohé spôsoby, pikantné, sladkokyslé, s ryžou, so zemiakmi, zo zeleninovým šalátom, skrátka výber je len na vás. Pri letných grilovačkách je dobré kuracie mäso vopred napácovať. My si dnes prezradíme tri tipy ako pripraviť kuracie mäso.
Prvý spôsob je, že kuracie prsia napácuje v zmesi cmaru a korenín. Cmar udrží mäsko poriadne šťavnaté. Ak nemáte cmar, môžete použiť aj jogurt. Potom ho už len ugrilujete. Ak máte radi čínu, pokrájajte si kuracie na menšie kúsky, orestujte na cibuľke a oleji, a pridajte rôznofarebné papriky a mrku pokrájané na rezančeky. Nezabudnite na sladké čili, a v supermarkete nájdete aj špeciálne ázijské omáčky. Ak máte radi, môžete pridať aj zaváraný ananás. Podávajte s jazmínovou ryžou. Tretí spôsob je grilovanie alebo pečenie celého kuraťa, získate tak oveľa viac mäsa, ktoré potom použijete napríklad aj v sendvičoch. Pri pečení ho nezabudnite podlievať šťavou.
Hovädzie mäso
Hovädzie mäso je najvhodnejšie na steaky. Kvalitný steak si vyžaduje aj kvalitné mäso, a platí pravidlo, že čím viac tuku obsahuje, tým je chutnejší. Chuť okrem toho ovplyvňuje aj vek zvieraťa a svalové tkanivo. Na steak je najvhodnejšia sviečkovica, nízka roštenka, vysoká roštenka ktorej sa hovorí aj rib eye, či stehno. Ako si pripraviť chutný hovädzí steak doma? Kvalitné mäso nemusíte marinovať, nechajte vyniknúť jeho chuť len za použitia trošky olivového oleja, čierneho korenia a morskej soli.
Príprava steaku je hotová alchýmia, a pri záhradnom grilovaní si hlavne muži prídu na svoje. Nemusíte ale čakať na víkend, dobrý steak si viete pripraviť aj v kuchyni na panvici. Zrejme už každý vie, že rare je krvavý steak, ktorý sa pečie len 2 minúty z každej strany. Medium rare je stredne prepečený s ružovým vnútrom pečený 3 minútky z každej strany, medium je to, čo má rado väčšina ľudí, a teda 4 minúty, no a nakoniec tu máme well done, na ktorý potrebujete 5 minút z každej strany. K steakom sa hodia pečené zemiaky s bylinkovým maslom a čerstvý zelený šalát.
A pozor! Do mäsa počas pečenia nepichajte, len jemne otáčajte kliešťami.
Bravčové mäso
Bravčové mäso si najčastejšie grilujeme v podobe chutných klobások či slaninky. Nie každý človek má rád bravčové, no ak máte kvalitnú krkovičku, viete si ju pripraviť podobne ako steak. Na vrch sa hodia rôzne čerstvé bylinky ako rozmarín či tyminán. Takýto „rezeň na prírodno“ je dokonca zdravý zdroj proteínov, a stačí k nemu pridať len grilovanú zeleninu. Jedli ste už niekedy domáce grilované bravčové rebrá? Ak nie, toto leto je čas to napraviť.
Minimálne deň ich marinujte v barbecue omáčke (môžete použiť horčicu, kečup, worčestrovú omáčku, med a koreniny) a v deň prípravy ich najskôr predpečte v rúre na hodinku a potom ugrilujte. Mäso sa bude doslova rozpadať pod jazykom. Okrem tejto, k bravčovému mäsu sa hodia aj marinády z piva, čili, pomarančového džúsu a koriandra. Pamätajte, ako pri hovädzom, tak aj pri bravčovom mäse platí – soliť až po dopečení.