You are currently viewing Okrúhly jedálenský stôl so stoličkami

Okrúhly jedálenský stôl so stoličkami

  • Post category:Tips
  • Reading time:17 mins read

Je pravda, že v slovenských domácnostiach nájdete skôr jedálenské stoly obdĺžnikové, potom štvorcové, a až potom okrúhle. Prečo je to tak? Okrem dispozičného riešenia sme si zvykli aj na to, že za vrcholom stola vždy sedáva hlava rodiny, a každý má svoje presne dané miesto. Pri tom okrúhlom vrch stola nemáme, a tak sú si všetci rovní. Okrúhle tvary celkovo v nás evokujú skôr ženský dizajn, a je to pravda že aj podľa feng šuej im prislúcha jin-  ženská energia. Zatiaľ čo okrúhle tvary sú čo sa týka pracovného prostredia nevhodné, v domácnosti sú naopak veľmi vhodné. Jemné línie zjemňujú atmosféru, posilňujú rodinnú harmóniu a vytvárajú stabilitu. A to je všetko to, čo doma potrebujeme.

Farba okrúhleho stola

Farbu si môžete vybrať akúkoľvek, tak aby ladila celkovému dizajnu kuchyne či jedálne. Apropo, je okrúhly jedálenský stôl lepšie umiestniť do kuchyne či jedálne? Jednoznačne do jedálne, no pokiaľ v byte nemáte samostatnú jedáleň, môžete ho dať aj do kuchyne, avšak treba dať pozor na umiestnenie. Nemôže byť úplne v kúte, ale zase ani úplne v strede aby vám neprekážal v pohybe. Je treba mať na pamäti, že okrúhly jedálenský stôl vám toľko miesta ako ten klasický neušetrí.

Čo sa týka farieb, najkrajšie pôsobia prírodné a neutrálne odtiene v béžovej, krémovej, hnedej ale aj čiernej. Ak máte moderne ladenú kuchyňu, skvele bude vyzerať čierny okrúhly stôl so stoličkami. Môžete si vybrať dokonca aj matné či lesklé prevedenie. Farba stola a stoličiek by sa v jedálni mala na niečom opakovať, či už na linke alebo na dekoráciách. Na okrúhly stôl nezabudnite položiť nejaký centrálny kúsok, vázu s kvetmi či misu ovocia.

Materiál stola

Zase, čo sa týka materiálov je to len na vašom výbere. Na trhu nájdete množstvo prepracovaných modelov stolov z rôznych materiálov ako napríklad kov, sklo, mramor, plast, drevo a ich kombinácie. Platí pravidlo, že materiál by mal ladiť aj so stoličkami. Ideálne je vybrať si sadu – okrúhly jedálenský stôl pre 6 osôb. Pri interiéroch, kde dominuje prírodný dekor sa samozrejme hodí drevo, ale napríklad aj mramor a jeho imitácia.

 Čo sa týka mramoru, ten býva veľmi ťažký a aj drahý, preto môžete pokojne stiahnuť po imitáciách, ktoré už bývajú na nerozoznanie od toho pravého. Pri moderných a minimalistických interiéroch môžete siahnuť po kove a skle, takýto stôl pôsobí aj veľmi vzdušne. Plast ako ekonomická alternatíva sa hodí paradoxne aj do retro ladenej kuchyne. Výhoda plastu je aj to, že si viete vybrať aj z odvážnejších farebných kombinácií, a tak dať jedálni dizajnovú bodku v podobe stola so stoličkami.

Stoličky k jedálenskému stolu

Ako sme si už načrtli, stoličky by so stolom mali ladiť, a keď už nechcete kupovať sadu (alebo jednoducho k vami vybranému okrúhlemu stolu nemajú prislúchajúce stoličky), skúste sa poobzerať po stoličkách, ktoré budú príbuzné materiálom a farbou. Ďalšie pravidlo znie – stoličky by mali byť podobných oblých línií, pretože okrúhly stôl a výrazné špicaté stoličky nejdú dokopy. Môžete si vybrať aj malé kresielka každé inej farby, pôsobí to veľmi príjemne a veselo, ale okrúhly stôl by mal byť v neutrálnej, napríklad béžovej farbe.

Dokonca si môžete dovoliť aj experimentovať, ak vám to dizajn jedálne dovolí. Napríklad vysoko lesklý stôl a matné stoličky, či nízke barové stoličky bez opierky s okrúhlym sedákom, ktoré tvarom ladia so stolom.

10 najčastejších otázok:

Prečo sú v slovenských domácnostiach častejšie jedálenské stoly obdĺžnikové než okrúhle?

V slovenských domácnostiach sú obdĺžnikové stoly častejšie, pravdepodobne kvôli tradícii a zvyklostiam, ktoré preferujú tradičné dispozičné riešenia. Okrúhle stoly sa môžu považovať za menej bežné, ale zároveň ich využitie v domácnostiach môže byť ovplyvnené aj estetickými a energetickými aspektmi.

Prečo je v slovenských domácnostiach za vrcholom stola vždy sedáva hlava rodiny?

Za vrcholom stola v slovenských domácnostiach často sedáva hlava rodiny, pravdepodobne kvôli tradíciám a kultúrnym zvyklostiam. Tento spôsob usporiadania môže byť spätý s rodinnou hierarchiou a dôrazom na úctu k starším členom rodiny.

Ako okrúhle tvary ovplyvňujú atmosféru a rodinnú harmóniu v domácnosti?

Okrúhle tvary môžu v domácnosti prispieť k zmäkčeniu atmosféry a posilneniu rodinnej harmónie. Ich jemné línie a absencia ostrých hranolov môžu evokovať pocit rovnosti a pohody, čo môže podporiť príjemnú rodinnú atmosféru.

Aká farba sa najviac hodí k okrúhlemu stolu?

K okrúhlemu stolu sa najviac hodí prírodné a neutrálne farby ako béžová, krémová, hnedá alebo čierna. Tieto farby môžu prispieť k estetickému zladeniu s celkovým dizajnom kuchyne alebo jedálne.

Do akej miestnosti je najlepšie umiestniť okrúhly jedálenský stôl?

Okrúhly jedálenský stôl je najlepšie umiestniť do samostatnej jedálne, ak ju máte v byte. Pokiaľ nemáte samostatnú jedáleň, môžete ho umiestniť aj do kuchyne. Avšak treba dbať na to, aby stôl nebol úplne v kúte alebo úplne v strede, aby nebránil voľnému pohybu.

Aký materiál stola sa odporúča pre okrúhly jedálenský stôl?

Pre okrúhly jedálenský stôl sa odporúčajú rôzne materiály, vrátane dreva, kovu, skla, plastu a mramoru. Voľba materiálu môže závisieť od celkového dizajnu interiéru a preferencií majiteľa.

Ako si vybrať vhodné stoličky k okrúhlemu stolu?

Stoličky k okrúhlemu stolu by mali byť zvolené tak, aby ladili s materiálom a farbou stola. Môžete zvážiť podobné oblých línie stoličiek, aby sa vizuálne hodili k okrúhlemu tvaru stola.

Má farba stola a stoličiek opakovanie v dizajne jedálne?

Áno, ak sa farba stola a stoličiek opakuje v dizajne jedálne, môže to prispieť k harmonickému a koherentnému vzhľadu celej miestnosti.

Ako prispieva okrúhly stôl k estetike moderne ladených kuchýň?

Okrúhly stôl môže prispieť k estetike moderne ladených kuchýň tým, že jeho elegantné línie a jednoduchosť sa hodia k minimalistickým interiérom. Čierny okrúhly stôl môže vytvoriť štýlový kontrast voči zvyšku prostredia.

Aké ďalšie kreatívne spôsoby zladenia stola so stoličkami môžeme použiť?

Okrem tradičných sad stola so stoličkami, môžeme experimentovať s farebnými kombináciami stoličiek, vysokým lesklým stolom a matnými stoličkami, alebo nízkymi barovými stoličkami bez opierky. Kreativita pri zladení stola a stoličiek môže prispieť k osobitosti dizajnu jedálne.

Záver:

Článok zdôrazňuje, že okrúhly jedálenský stôl má svoje špecifické miesto v slovenských domácnostiach. Zatiaľ čo výskyt obdĺžnikových stolov je častejší, okrúhle tvary prinášajú do domáceho prostredia jemnosť, harmóniu a pocit rovnosti medzi členmi rodiny. Ich estetická hodnota spočíva v množstve prírodných a neutrálnych farieb, ktoré sa ľahko zladiť s celkovým dizajnom kuchyne alebo jedálne.

Výber materiálu stola a stoličiek závisí od osobných preferencií a štýlu interiéru. Drevo, kov, sklo, plast a mramor sú len niektoré z možností, ktoré prinášajú rozmanitosť a individualitu do domáceho prostredia. Zvláštnu pozornosť treba venovať zladeniu farby stola a stoličiek, ktoré by sa mali nejako opakovať v dizajne jedálne, aby vytvorili harmóniu a estetický dojem.

Zároveň článok poukazuje na to, že okrúhly jedálenský stôl nie je len o estetike, ale aj o praktickosti. Jeho umiestnenie do jedálne je ideálne, no v prípade, že jedáleň nemáte, môžete ho umiestniť aj do kuchyne. Pri rozhodovaní o mieste stola treba dbať na to, aby nebránil voľnému pohybu v miestnosti.

Napokon, článok podporuje kreativitu pri zladení stola so stoličkami. Experimentovanie s farebnými kombináciami a materiálmi môže priniesť do jedálne jedinečný a osobitý charakter. Dôležité je dbať na to, aby línie stoličiek boli v súlade s oblými tvarmi stola, čo prinesie vizuálnu harmóniu.

V súhrne, okrúhly jedálenský stôl je estetickým a praktickým doplnkom domáceho prostredia. Jeho výber a zladenie s ostatným interiérom môže vytvoriť príjemnú atmosféru a prispieť k harmonickému rodinnému prostrediu.