You are currently viewing Moderné poštové schránky

Moderné poštové schránky

  • Post category:Tips
  • Reading time:4 mins read

Zrejme už málokto posiela listy, a zvlášť v dnešnej dobe. No stále sa nájdu rodiny, kde si aj napriek „dobe mobilovej“ posielajú k sviatkom pohľadnice. Iste si pamätáte z detstva – pohľadnice k Vianociam, k meninám a dokonca stále aj z dovoleniek. Pohľadnice stále ajú svoje čaro a nesú v sebe krásnu nostalgiu. Okrem toho, poštová schránka slúži aj ako zberňa rôznych akciových letákov, či chcete alebo nechcete. Takisto vám do nej doručia časopisy čo odoberáte, ale aj dôležité úradné listiny. Ako teda vidíte, poštové schránky stále plnia svoj účel. Dnes si povieme, ako si starú poštovú schránku vynoviť a zmodernizovať.

Drevené poštové schránky

Tieto krásne schránky sú malým umeleckým dielom. Hodia sa do každého vidieckeho domu, chalupu aj na chatu. Ani vám do nej nemusia chodiť žiadne listiny, táto schránka krásne dotvorí atmosféru vášho domu. Nie sú to práve takéto milé maličkosti, čo robia dom domovom? Takáto drevená poštová schránka môže byť aj väčšia a stáť samostatne.

Ak chcete aby drevená schránka ešte viac vynikla, postavte ju na samostatný kolík pred dom. Okrem toho, hodí sa aj ako poštová schránka do plota. To znamená, že bude pripevnená na plote zadnou časťou. Ak máte šikovné ruky, drevenú schránku si viete ľahko zhotoviť z kusa nejakého mäkšieho dreva, napríklad smrekového. Na internete nájdete kopec návodov ako na to. Nezabudnite ju potom natrieť ochrannou glazúrou.

Kovové poštové schránky

Tieto sú klasickou medzi poštovými schránkami, a nájdete ich vo väčšine domov, ale aj panelákov. Od strohých schránok, ktoré pôsobia ako sterilné obálky, cez jednoduché oblúkovité alebo kované schránky, všetky si plnia tú istú funkciu. Takáto kovová poštová schránka sa hodí takmer ku každému exteriéru domu, najviac však k modernému.

Kovovú schránku môžete osadiť na plot alebo na bránu. V paneláku ako viete bývajú tieto schránky schované v stene buď vo vonkajšej alebo vnútornej – vstupnej časti budovy. Pokiaľ máte schránku z kvalitnej ocele ošetrenej náterom proti korózii, vydrží vám skutočne dlho. No aj stará schránka potrebuje občas vynoviť. Mimochodom, vedeli ste, že sa predávajú aj schránky s vintage nádychom, ktoré pôsobia, že boli používané dlhé roky, no v skutočnosti sú nové?

Maľované poštové schránky

Tieto skutočne patria medzi netradičné poštové schránky, a určite ich nájdete pri dome nejakého umelca. Maľovaná schránka pôsobí ako z rozprávky, a obzvlášť dobre pôsobí pri dreveniciach a rôznych chalúpkach na vidieku. Môže byť úplne nová, kúpená z obchodu, alebo si ju môžete skrášliť aj sami. Maľovať sa dá na drevo aj kov. Ako na to?

Ak by ste chceli dať starej schránke nový šat, mali by ste ju najskôr ošetriť a natrieť ochranným náterom – podľa toho, či sa jedná o kov či drevo. Zaobstarajte si farby na to určené a hor sa do maľovania! Na schránku sa hodia rôzne prírodné a folklórne motívy – kvietky, ornamenty, ale aj zvieratká či meno rodinky, ktorá tu býva. Náter nechajte zaschnúť a celú schránku ešte natrite transparentnou glazúrou.